TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis’te Enflasyonda Düşüş İçin Tarih Verdi
3 mins read

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis’te Enflasyonda Düşüş İçin Tarih Verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Enflasyonda bugünkü verilerin ardından düşüş için tarih veren Erkan, hizmet tarafında ise katılığın olduğunu vurguladı.

TCMB Başkanı Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

TCMB Başkanı Erkan, TBMM’de yaptığı sunumda, ‘Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görmeye başlayacağız. 2025’te istikrar dönemi olacak ve 2026’da enflasyonu tek haneye indireceğiz’ dedi. .

Erkan, para politikasındaki kararlılıklarını atılan adımlarla gösterdiklerini belirtirken, KKM’de azalışın rezervde artışa dönerek, TL’ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösterdiğini vurguladı.

“Beklentileri yeniden çıpalayacak” derken özellikle iç piyasada enflasyon beklentisine değinen Erkan, “Ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz” diye de dikkat çekti.

Erkan, “Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz” derken, sıkılaşma süreci ile güçlü eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin de döviz kurunda istikrarı desteklediğini belirtti.

Dezenflasyonu (enflasyonda düşüş) 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduklarını belirten Hafize Gaye Erkan, KKM bakiyesi gerilerken rezervlerde de artış sağlanmasının, TL’ye arzu edilen “sağlıklı geçişin” başladığına işaret ettiğini de vurguladı.

Erkan, “Haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız. Bu nedenle 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz” diye konuştu.

Yurt içi talebin güçlü seyrettiğini ve hizmet fiyatlarındaki katılığın sürdüğünü vurgulayan Erken, petrol fiyatlarında yükselişin enflasyonu yükseliş yönünde baskıladığını söyledi.

Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek yükselişin enflasyonda yayılımı artırdığına da dikkat çeken TCMB Başkanı, “Fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya neden olan akaryakıt fiyatları, uluslararası arz koşulları nedeniyle önümüzdeki dönemde de enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmayı sürdürecektir” dedi.

Vergilerdeki artışların da enflasyonda etkisine değinen Erkan, toplam etkinin enflasyonda 6,3 puan olduğunu hesapladıklarını söyledi.

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında sanayideki artışların, üretim maliyetleri kanalıyla yıllık enflasyona katkı sunmaya devam edeceğinin altını çizen Erkan, hizmet enflasyonunda katılığın sürdüğünü, bunun da kiralardaki yükselişle tetiklendiğini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir